Milyen laptopot vegyek karácsonyra?

A különféle hibrid, notebookból tabletté alakuló gépek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek manapság, köszönhetően a sokféle felhasználási lehetőségnek. Rengeteget nagy gyártó, köztük a Dell és a Lenovo is készített már ilyen terméket: a cikkben most e kért vállalat modelljei közül választottunk ki egyet-egyet, hogy összehasonlítsuk, melyiket érdemesebb megvásárolnia azoknak, akik ilyen hibrid eszközre vágynak.

A Dell laptopja az XPS 12, míg a Lenovo jelöltje az IdeaPad Yoga 13. Nem meglepő módon az egyik legfontosabb tényező az ilyen típusú notebookoknál maga a dizájn, illetve az a mechanika, amelynek segítségével könnyedén tabletté alakítható a laptop, illetve fordítva. Ebben a tekintetben némileg másfajta módszert alkalmaz mind a Dell, mind a Lenovo: előbbi esetében a képernyő a saját keretén belül mozgatható el, és szó szerint ráhajtható a billentyűzetre, míg az utóbbinál a kijelző képes 360 szögben megfordulni, és ráilleszkedni a gép aljára. A Dell túlzás nélkül fantasztikus munkát végzett az XPS 12 mechanikájával: elképesztően stabil, érezni lehet, hogy egyhamar biztosan nem romlik el, ráadásul tényleg pillanatok alatt ott lehet egy táblagép a kezünkben. Az egyetlen hátránya ennek a megoldásnak, hogy a mechanikának köszönhetően extra súllyal kell számolni, amíg szállítás során sokat számíthat egyeseknél. Emellett arra sem árt figyelni, hogy túl erősen ne érintsük meg notebook üzemmódban, ugyanis ilyenkor hátra lökődhet a képernyő, ami egy idő után frusztráló érzés lehet. A Yoga 13 esetében kevésbé lehet természetesnek érezni az átalakulást, főleg azért, mert amikor tabletté változtatjuk, a billentyűzet teljesen szabadon marad. Persze deaktiválódik, így nem tudunk félrenyomni semmit, mindenesetre érezni lehet, hogy közel sem annyira átgondolt megoldásról van szó, mint a Dell laptop esetében. Arról nem is beszélve, hogy a Yoga 13 megoldása használati problémákat is eredményezhet, például az átlagnál nagyobb mennyiségű kosz kerülhet a billentyűzetbe, amikor táblagépként használjuk. A másik oldalról ugyanakkor lehetőségünk nyílik többféleképpen használni a mindennapokban, például “sátor” módjára letámaszthatjuk, ami ideális prezentációk során.

Mind a Dell, mind a Lenovo laptopja egy IPS típusú kijelzőt kínál, aminek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen szögből nézve jól mutatnak a képernyőn megjelenő dolgok. Ez létfontosságú ilyen hibrid eszközöknél, ezért nagy öröm volt, hogy nem alkalmaztak más technológiát. A legfontosabb különbség, hogy a Dell laptop nagyobb felbontást kínál: 1920×1080 pixel jelenik meg a kijelzőn, szemben a Yoga 13 1600×900 pixelével. Akiknél tehát számít a felbontás, azoknak a Dell modellje mellett érdemes döntenie, ettől függetlenül azonban mindkét notebook kiváló látvány terén, és kiemelkednek a tömegből.

Az összeszerelést tekintve szintén nem lehet okunk panaszra. A Dell alumíniumot és szénszálat használt, ami remek érzést kelt. Súlyra nagyjából megegyezik a két készülék, azonban a Yoga 13 némileg szélesebb és hosszabb.